Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Чомлек»Чомлек с телешки джолан

Чомлек с телешки джолан

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3392k3
Чомлек с телешки джолан
Снимка: Сергей Анчев
1 / 3
30/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
265 мин.
Порции
6
"Въпреки, че названието им произлиза от турската дума чомлек – гърне, чомлеците са традиционни български ястия, приготвяни чрез дълбоко задушаване в глинен съд. Един от най-вкусните е чомлекът с телешки джолан."

Необходими Продукти

  • телешко месо - 1 - 1.5 кг джолан, нарязан на шайби
  • картофи - 1 кг
  • лук - 5 глави, кромид
  • чесън - 1 голяма глава
  • масло - 5 с.л. растително
  • бяло вино - 1 ½ ч.ч. хубаво
  • чушки - 5 - 6 бр. сухи
  • розмарин - 2 стръка
  • черен пипер - 25 - 30 зърна
  • дафинов лист - 4 листа
  • бахар - 2 зърна
  • захар - 2 ч.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват, лукът се нарязва на едро, скилидките чесън се отделят и оставят с обвивката.

Продуктите се поставят в подходящ глинен съд с капак. Посоляват се, добавя се растителната мазнина и се объркват.

Слага се бялото вино. Пече се във фурната 4-4 1/2 часа на 150 градуса. Сервира се с пресни зеленчуци или туршия и плътно сухо червено вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
На мен може да ми го сервират и без пресните зеленчуци и салата, страхотна вкусотия, много ми е любимо :) Втората снимка е по подходяща за заглавна според мен, много хубава снимка!
30.01.2017 17:22