Чеснов чомлек с телешко

Desislava VasilevaDesislava Vasileva
Новак
171714858
Чеснов чомлек с телешко
Снимка: Desislava Vasileva
1 / 3
18/10/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Характерното за тази балканска рецепта за чомлек с телешко е специфичният чеснов вкус, който попива телешкият джолан. А самият чесън след изпичане се маже като масло върху месото."

Необходими Продукти

  • телешки джолан - 1 кг пресен с кост
  • чесън - 5 глави стар
  • бяло вино - 100 мл
  • картофи - 5 средно големи
  • моркови - 5 средно големи
  • лук - 2 глави
  • бахар - 3 зрънца
  • копър - 10 семки от узрял
  • черен пипер - 6 бр. на зърна
  • червен пипер - млян
  • чубрица
  • сминдух
  • сол
  • краве масло - 250 г
  • дафинов лист - 2 листа
  • вода - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме чесъна и го запичаме в тавичка за 10 мин във фолио.

Нарязваме зеленчуците на едро и ги поставяме в средно голяма дълбока 10 см тава, добавяме месото и го шпиковаме с маслото. Натриваме с част от млените подправки.

Изваждаме чесъна и го разпределяме равномерно между съставките в тавата.

Заливаме с бяло вино и вода.

Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем на 180 °C с вентилатор час и половина. При необходимост удължаваме минути.

Характерното за тази балканска рецепта за чомлек с телешко е специфичният чеснов вкус, който попива телешкият джолан, а самият чесън след изпичане се маже като масло върху месото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: