Начин на приготвяне
Зелето го режем на дребно, като за готвене на прясно зеле. Зелето, което използвам е домашно приготвено, на киселина и сол и е точно. Ако вашето е по-солено можете да го измиете и отцедите след това.
Измиваме шарено свинско месо и го режем на малки парчета. В тенджера слагаме малко олио и пържим месото то всички страни, но не много, трябва да е сочно. Целта е да се запечата. Прибавя се нарязаното зеле и подправяме с черен и червен пипер. Разбъркваме. Слагаме топла вода да покрие зелето.
Вари се на среден огън до омекване на зелето. Ако е нужно се налива малко вода и пак се разбърква.След като месото и зелето са готови се изсипват в тава, прибавя се оризът. Добавяме олиото и 1 дафинов лист. Разбъркваме, трябва да има ориз навсякъде, месо също. Доливаме 1 ч.ч вода, може и още малко.
Печем свинското със зеле на 200-220 градуса в загрята фурна докато оризът се свари и ястието остане на мазнина. Ястието го знам под името Кале. Да ви е сладко! Хапваме с чаша вино и топъл хляб.
Коментари
.