Начин на приготвяне
Джоланът се измива и се правят леки прорези по кожата. Натрива се обилно със червен пипер и черен пипер, сол и се прехвърля в дълбок съд, може и направо в гърнето.
В съда се налива бялото вино и 100 мл вода. Оставя се една нощ в хладилник, като може да се обърне един-два пъти, ако имате възможност.
На следващия ден се добавят в гювеча обелените и нарязани моркови, картофи, целите или нарязани на четвъртинки гъби, нарязания на едро крмид лук, целите необелени скилидки чесън, почистените от семената и нарязани на лентички чушки, зрънца бахар, дафинов лист, малко сол, черен пипер и олиото. Леко се разбърква всичко и джоланът се намества върху зеленчуците най-отгоре.
Гювечът се похлупва и се слага в студена фурна. Щом фурната и гювечът се затоплят, температурата се увеличава на 160-180 градуса и се пече около 3 часа.
Накрая се маха капакът на гювеча и ястието се връща във фурната до получаването на апетитен загар на джоланчето.
Преди сервиране се поръсва със ситно скълцан магданоз.
Добър апетит!