Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Основен месен сос Велуте

Основен месен сос Велуте

MarianeMariane
Джедай
5611k
Основен месен сос Велуте1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
25 мин.
Порции
1
"Месцето ви ще стане още по-вкусно с това сосче"

Необходими Продукти

  • масло - 150 г
  • лук - 50 г
  • брашно - 100 г
  • бульон - 1 л месен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в загрятото масло. Когато омекне, се прибавя брашното, което също се запържва, но без да се зачервява.

Запръжката се разрежда с бульон, разбърква се добре, за да не останат бучки от брашното и се оставя да ври на тих огън, като непрекъснато се разбърква. При нужда се отпенва.

Оставя се сосът да се вари на тих огън около 15 минути, прецежда се и се отдавя да се охлади. По желание може да се разреди с прясно мляко или каймак.

Освен за основа при получаване на други сосове, този сос служи и за основа на разни кремсупи, като в този случай е препоръчително лукът да се замени с праз лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: