Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Пълнозърнести чеснови хлебчета

Пълнозърнести чеснови хлебчета

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пълнозърнести чеснови хлебчета
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
5
"Перфектното допълнение към всяка гозба - универсално вкусни пълнозърнести чеснови хлебчета"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 250 г
  • брашно от лимец - 150 г
  • брашно - 250 г бяло
  • царевичен грис - 1 с.л. + още при замесването
  • мая - 1 пакетче, суха
  • прясно мляко - 300 мл
  • зехтин - 4 с.л. с чесън и риган (по рецепта)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • риган - изсушена подправка
  • чесън - 2 скилидки
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходящ съд пресяваме трите вида брашна, прибавяме царевичния грис, ригана и солта. В купичка с хладко прясно мляко активираме маята със захарта.

След като шупне я изсипваме в кладенчето. Към нея добавяме зехтина и пресованата скилидка чесън.

Замесваме меко, еластично, но нелепнещо тесто. Поставяме го в намазана с малко мазнина купа и покриваме със стреч фолио. Оставяме го да втаса на топло за около час. След като удвои размера си го размесваме отново върху набрашнен плот.

От тестото разделяме 5 топки, които оформяме като багети. Поставяме ги предварително застлана с хартия в тава за печене. Покриваме ги с памучна кърпа и ги оставяме да втасат отново. Навлажняваме ги и ги поръсваме със сусам.

Печем хлебчетата в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) около 25 минути. На дъното ѝ поставяме купичка с вода.

Изпечените хлебчета покриваме с чиста кърпа. Оставяме ги да починат за около 15-20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: