Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Чеснови хлебчета на тиган

Чеснови хлебчета на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Чеснови хлебчета на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
21/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
28 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
58 мин.
Порции
16
"Поднесете ароматните хлебчета с любимите ви разядки или мезета"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г + за доизмесване
  • мая - 20 г прясна
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 250 мл
  • сол - 1.5 ч.л.
  • зехтин - 8 - 10 с.л.
  • чесън - 3 скилидки или повече
  • чесън - на спрей
  • магданоз - 4 стръка
  • черен пипер - 2 щипки, фино смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото за чесновите хлебчета на тиган пригответе, като пресеете брашното в купа или директно върху плота.

В средата направете кладенче и в него сипете леко затоплената вода. Натрошете маята и разбъркайте, загребвайки и малко от брашното.

Покрийте с кърпа (ако работите с купа) и оставете маята да шупне за 8-10 минути.

Разбийте яйцето със солта и 3 лъжици зехтин. Сипете го в кладенчето.

Взимайте от брашното и бъркайте докато се поеме цялото, след това омесете гладко и нелепнещо тесто.

Напръскайте с чеснов спрей, завийте с фолио и оставете да почине само 15 минути.

През това време счукайте скилидките чесън на паста, а магданоза накълцайте на ситно.

В купичка смесете чесъна, магданоза, 5-6 лъжици зехтин (може и повече), щипка сол и черния пипер.

От тестото късайте малки топчета, сплексвайте ги, намазвайте с чесновата смес и събирайте краищата като по този начин оформяте топче. Оставете ги да бухнат за около 40 минути.

Сложете хлебчетата в намазнен тиган на умерен огън. Наблюдавайте ги и когато порозовеят от едната страна, обърнете от другата. Добре е да захлупвате с капак, за да се изпекат идеално.

Щом вече имате златиста коричка на хлебчетата и от двете страни, намалете огъня с една- две степени и намажете питките със чесновата смес и отгоре. След секунди обърнете от другата страна, също намажете и оставете под капака за кратко.

Намажете още веднъж и дръпнете от огъня ароматните хлебчета. Не вдигайте капака за няколко минути, за да се задушат хубаво.

Поднесете топли с любимите ви разядки или мезета.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: