Начин на приготвяне
Тестото за чесновите хлебчета на тиган пригответе, като пресеете брашното в купа или директно върху плота.
В средата направете кладенче и в него сипете леко затоплената вода. Натрошете маята и разбъркайте, загребвайки и малко от брашното.
Покрийте с кърпа (ако работите с купа) и оставете маята да шупне за 8-10 минути.
Разбийте яйцето със солта и 3 лъжици зехтин. Сипете го в кладенчето.
Взимайте от брашното и бъркайте докато се поеме цялото, след това омесете гладко и нелепнещо тесто.
Напръскайте с чеснов спрей, завийте с фолио и оставете да почине само 15 минути.
През това време счукайте скилидките чесън на паста, а магданоза накълцайте на ситно.
В купичка смесете чесъна, магданоза, 5-6 лъжици зехтин (може и повече), щипка сол и черния пипер.
От тестото късайте малки топчета, сплексвайте ги, намазвайте с чесновата смес и събирайте краищата като по този начин оформяте топче. Оставете ги да бухнат за около 40 минути.
Сложете хлебчетата в намазнен тиган на умерен огън. Наблюдавайте ги и когато порозовеят от едната страна, обърнете от другата. Добре е да захлупвате с капак, за да се изпекат идеално.
Щом вече имате златиста коричка на хлебчетата и от двете страни, намалете огъня с една- две степени и намажете питките със чесновата смес и отгоре. След секунди обърнете от другата страна, също намажете и оставете под капака за кратко.
Намажете още веднъж и дръпнете от огъня ароматните хлебчета. Не вдигайте капака за няколко минути, за да се задушат хубаво.
Поднесете топли с любимите ви разядки или мезета.
Добър апетит!