Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Малка питка със заквасена сметана

Малка питка със заквасена сметана

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Малка питка със заквасена сметана
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
30/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Правите една питка, изяжда се за секунди, чудите се, щом е толкова вкусна, защо не направихте направо две малки питки със заквасена сметана"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • мая - 1 пак. суха (7г)
  • заквасена сметана - 100 г
  • прясно мляко - 200 мл (топло)
  • сол - 1 1/2 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • олио - 50 мл
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в топлото прясно мляко. Оставете за 10 минути. Пресейте брашното и направете кладенче. Прибавете солта, заквасената сметана, олиото и активираната вече мая.

Замесете меко тесто. Намажете го с малко олио и го оставете за час, докато удвои обема си.

Разделете тестото на четири части. Всяка разточете на елипса и нарежете на ленти вътрешността, без да стигате до края. Навийте на руло и после на охлюв.

В тава с падащ борд (24 см) застелете хартия за печене, а стените намажете с масло или олио. Подредете четирите части на питката и оставете отново да втаса за още 30 минути.

След това смесете един жълтък с 2 с.л. вода и намажете питката.

Печете малката питка на 180 градуса с вентилатор за около 25-30 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: