Gotvach.bg»Рецепти»Морски Дарове»Салпикон от морски дарове (Salpicon De Marisco)

Салпикон от морски дарове (Salpicon De Marisco)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Салпикон от морски дарове (Salpicon De Marisco)5 / 5
01/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
28 мин.
Порции
2
"Ястие със завладяващ вкус, което почитателите на морските дарове ще оценят подобаващо"

Необходими Продукти

  • скариди - 300 г пресни
  • октопод - 3 - 4 пипала, сварени
  • миди - 300 г черни, с черупка
  • рулца от раци - 8 пръчици
  • арпаджик - 100 г пресен или маринован
  • чушки - 1/2 зелена
  • чушки - 1/2 червена
  • маслини - 50 г черни, обезкостени
  • маслини - 50 г зелени, обезкостени
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • оцет - 4 - 5 с.л. ябълков или бял винен
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Салпикон от морски дарове е вид студено средиземномирско предястие, идеално както за летните топли дни, така и за всеки един сезон, когато имаме желание да похапнем нещо леко, свежо и вкусно. Приготвя се бързо и лесно в няколко прости стъпки:

Мидите се почистват, измиват и задушават с чашката бяло вино и дафиновият лист. Щом се разтворят, веднага се отстраняват от огъня.

Скаридите се потапят във вряща подсолена вода за около 3-4 минути, взависимост от големината им. Изваждат се и се отцеждат добре. Може да купите готови, обелени, но няма да са така вкусни, както ако си ги приготвите цели, а после обелите.

Двата вида чушка се режат на малки парченца и се смесват със зехтина, оцета, черния пипер и сол. Това ще бъде нашият дресинг, в който количествата могат да варират според вашите предпочитания. Аз например добавям малко повече оцет, тъй като обичам по- кисело.

В голяма купа се изваждат мидите от черупките, към тях се режат на кръгчета сварените пипала от октопод и рулцата от раци. Прибавят се обелените скариди, маслините и малките лукчета (могат да се заместят от обикновен кромид лук, налълцан на ситно).

Дресингът се сипва при така приготвените продукти за Салпикона и всичко се разбърква внимателно, за да не се смачкат мидите, които са крехки.

Свежото предястие се оставя от 3 часа до една нощ в хладилник и така морските дарове поемат от дресинга и стават още по- вкусни.

Поднася се изстудено с чаша бяло вино или розе.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Много богата на продукти рецепта. Обожавам морските дарове.
01.12.2018 15:36
1