Начин на приготвяне
Салпикон от морски дарове е вид студено средиземномирско предястие, идеално както за летните топли дни, така и за всеки един сезон, когато имаме желание да похапнем нещо леко, свежо и вкусно. Приготвя се бързо и лесно в няколко прости стъпки:
Мидите се почистват, измиват и задушават с чашката бяло вино и дафиновият лист. Щом се разтворят, веднага се отстраняват от огъня.
Скаридите се потапят във вряща подсолена вода за около 3-4 минути, взависимост от големината им. Изваждат се и се отцеждат добре. Може да купите готови, обелени, но няма да са така вкусни, както ако си ги приготвите цели, а после обелите.
Двата вида чушка се режат на малки парченца и се смесват със зехтина, оцета, черния пипер и сол. Това ще бъде нашият дресинг, в който количествата могат да варират според вашите предпочитания. Аз например добавям малко повече оцет, тъй като обичам по- кисело.
В голяма купа се изваждат мидите от черупките, към тях се режат на кръгчета сварените пипала от октопод и рулцата от раци. Прибавят се обелените скариди, маслините и малките лукчета (могат да се заместят от обикновен кромид лук, налълцан на ситно).
Дресингът се сипва при така приготвените продукти за Салпикона и всичко се разбърква внимателно, за да не се смачкат мидите, които са крехки.
Свежото предястие се оставя от 3 часа до една нощ в хладилник и така морските дарове поемат от дресинга и стават още по- вкусни.
Поднася се изстудено с чаша бяло вино или розе.
Добър апетит!
Коментари