Начин на приготвяне
Гъбите се почистват старателно и се мият под течаща студена вода. Пънчетата се отрязват, а шапчиците е добре да се изтъркат от външната част с кухненска чиста гъбичка, без да се упражнява силен натиск. Това е необходимо, за да се отстранят упорити петна и пръст или залепнали клечици. Премиват се повторно.
Рижиката се реже на сравнително малки парчета, а чесънът се филира.
Зехтинът се загрява на силен огън и в него се запържват гъбите и чесънът за минутка, след което огънят се намалява до умерен и се готви 10-12 минути при периодично разбъркване.
Готовите ароматни гъби се посоляват и отстраняват от огъня, прецеждат се от мазнината и отделената от тях течност и се оставят за 2 минутки да поизстинат. През това време се разбиват яйцата с малко сол, без да е нужно да стават на пяна.
Рижиката се смесва с разбитите яйца и сместта се излива в тиган с малко мазнина и загрят на силен огън (важно е да е с незалепващо покритие). Веднага се редуцира температурата до умерена и се оставя за около 2 минути или докато тортилята побелее по краищата.
Захлупва се с капак и се оставя за още 3-4 минутки при слаб до умерен огън. Обръща се и се запича за кратко и от другата страна. Тук си зависи и от предпочитанията на всеки един.
Ако желаете сочна тортиля с полутечна вътрешност, тогава гответе на по-силен огън за по- кратко време и щом се образува коричка отдолу, веднага обърнете тортилята и запечете и от другата страна за кратко.
Обръщането става върху капак или чиния с диаметър по-голям от този на тигана. При тази процедура внимавайте да не се изгорите, защото в средата тортилята ще е още течна. Нужни са бързи и сигурни движения, които с практика се постигат и тогава приготвянето става много лесно.
Щом е готова тортилята, приплъзнете в чиния и поднесете топла.
Добър апетит!