Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за спагети»Сос за паста с гъби Рижика

Сос за паста с гъби Рижика

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сос за паста с гъби Рижика
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Когато приготвите ароматен сос с гъби Рижика, няма значение на коя паста ще се спрете - тя задължително ще е великолепна"

Необходими Продукти

  • гъби рижика - 220 - 250 г
  • готварска сметана - 500 г
  • лук - 1/2 глава средна/голяма
  • грана падано - 80 - 100 г
  • зехтин - 3 - 4 с.л.
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • босилек - свежи стръкчета за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се накълцва на ситно и се запържва в зехтина на умерен огън до много светло карамелен загар.

Добавят се почистените и нарязани гъби рижика, щипка сол и черният пипер. Запържва се всичко за 3-4 минути, а след това се сипва сметаната и половината сирене Грана Падано.

Използва се именно този вид зряло италианско сирене, защото е по-нежно и не толкова силно на вкус като пармезана, макар че си приличат донякъде.

Така няма да се засенчи уникалният вкус на тези чудесни гъби.

Сосът се готви на слаб огън още няколко минутки до сгъстяване и пълна готовност на гъбите. Разбърква се, за да не загаря по дъното сметаната.

Така приготвеният вкусен гъбен сос се поднася с паста и се гарнира с останалото Грана Падано и свежи босилекови стръкчета.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: