Начин на приготвяне
Лукът се накълцва на ситно и се запържва в зехтина на умерен огън до много светло карамелен загар.
Добавят се почистените и нарязани гъби рижика, щипка сол и черният пипер. Запържва се всичко за 3-4 минути, а след това се сипва сметаната и половината сирене Грана Падано.
Използва се именно този вид зряло италианско сирене, защото е по-нежно и не толкова силно на вкус като пармезана, макар че си приличат донякъде.
Така няма да се засенчи уникалният вкус на тези чудесни гъби.
Сосът се готви на слаб огън още няколко минутки до сгъстяване и пълна готовност на гъбите. Разбърква се, за да не загаря по дъното сметаната.
Така приготвеният вкусен гъбен сос се поднася с паста и се гарнира с останалото Грана Падано и свежи босилекови стръкчета.
Добър апетит!