Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Тортия»Тортиля от гъби Рижика

Тортиля от гъби Рижика

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Тортиля от гъби Рижика
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
01/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
3
"А знаехте ли, че класическата тортиля става още по-вкусна с гъби Рижика"

Необходими Продукти

  • рижика - 300 г
  • яйца - 4 бр. XL
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 5 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гъбите се почистват старателно и се мият под течаща студена вода. Пънчетата се отрязват, а шапчиците е добре да се изтъркат от външната част с кухненска чиста гъбичка, без да се упражнява силен натиск. Това е необходимо, за да се отстранят упорити петна и пръст или залепнали клечици. Премиват се повторно.

Рижиката се реже на сравнително малки парчета, а чесънът се филира.

Зехтинът се загрява на силен огън и в него се запържват гъбите и чесънът за минутка, след което огънят се намалява до умерен и се готви 10-12 минути при периодично разбъркване.

Готовите ароматни гъби се посоляват и отстраняват от огъня, прецеждат се от мазнината и отделената от тях течност и се оставят за 2 минутки да поизстинат. През това време се разбиват яйцата с малко сол, без да е нужно да стават на пяна.

Рижиката се смесва с разбитите яйца и сместта се излива в тиган с малко мазнина и загрят на силен огън (важно е да е с незалепващо покритие). Веднага се редуцира температурата до умерена и се оставя за около 2 минути или докато тортилята побелее по краищата.

Захлупва се с капак и се оставя за още 3-4 минутки при слаб до умерен огън. Обръща се и се запича за кратко и от другата страна. Тук си зависи и от предпочитанията на всеки един.

Ако желаете сочна тортиля с полутечна вътрешност, тогава гответе на по-силен огън за по- кратко време и щом се образува коричка отдолу, веднага обърнете тортилята и запечете и от другата страна за кратко.

Обръщането става върху капак или чиния с диаметър по-голям от този на тигана. При тази процедура внимавайте да не се изгорите, защото в средата тортилята ще е още течна. Нужни са бързи и сигурни движения, които с практика се постигат и тогава приготвянето става много лесно.

Щом е готова тортилята, приплъзнете в чиния и поднесете топла.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: