Начин на приготвяне
В купа смесете олиото и зехтина. В чашата с прясно изцедения портокалов сок прибавете содата и разбъркайте да шупне, прибавете в купата при олиото и зехтина, отново разбъркайте.
Прибавете захарта, настърганата на ситно ренде портокалова кора и канелата, разбъркайте и на етапи прибавяте пресятото брашно. Замесете меко нелепящо се по пръстите тесто.
От тестото оформете елипсовидни топчета, в които поставяте 1 орехова ядка и я скривате в тестото. Натиснете овалните топчета с ренде, за назъбена фигура отгоре и ги наредете в тава, застлана с хартия за печене.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 25 минути. Извадете тавата и ги оставете да се охладят напълно.
Пригответе сиропа, като в тенджера налейте водата и добавете канелената пръчка, захарта и парче портокалова кора, варите за две минути след завиране.
Премахнете тенджерата от огъня и добавете меда, разбъркайте, да се разтопи медът и смеси със сиропа.
Потопете всяка меломакарона за 30 секунди в сиропа и извадете с решетъчна лъжица.
Още топли поръсете сиропираните сладки с канела и смлените орехови ядки.
Ако не ги консумирате незабавно, съхранявайте ги в затворен буркан или кутия.
Коментари
Достатъчно е поръсването със смлените орехи!