Меломакарона с мед и орехи

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Меломакарона с мед и орехи
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
35
"Опитахме веднъж, влюбихме се в тях и си пожелахме всеки да може да приготвя уникално вкусните Меломакарона с мед и орехи"

Необходими Продукти

  • зехтин - 250 мл
  • олио - 125 мл слънчогледово
  • портокалов сок - 125 мл фреш
  • захар - 65 г
  • сода бикарбонат - 1 чл. равна
  • портокали - 1 бр. кората настъргана
  • канела - 0.5 ч.л.
  • брашно - 750 - 800 г
  • орехи - 0.5 ч.ч. цели ядки
  • сироп
  • захар - 230 г
  • вода - 250 мл
  • мед - 125 мл
  • канела - 1 пръчка
  • портокали - 1 парче (кора)
  • за поръсване
  • орехи - 0.5 ч.ч. смлени на по - едро
  • канела - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете олиото и зехтина. В чашата с прясно изцедения портокалов сок прибавете содата и разбъркайте да шупне, прибавете в купата при олиото и зехтина, отново разбъркайте.

Прибавете захарта, настърганата на ситно ренде портокалова кора и канелата, разбъркайте и на етапи прибавяте пресятото брашно. Замесете меко нелепящо се по пръстите тесто.

От тестото оформете елипсовидни топчета, в които поставяте 1 орехова ядка и я скривате в тестото. Натиснете овалните топчета с ренде, за назъбена фигура отгоре и ги наредете в тава, застлана с хартия за печене.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 25 минути. Извадете тавата и ги оставете да се охладят напълно.

Пригответе сиропа, като в тенджера налейте водата и добавете канелената пръчка, захарта и парче портокалова кора, варите за две минути след завиране.

Премахнете тенджерата от огъня и добавете меда, разбъркайте, да се разтопи медът и смеси със сиропа.

Потопете всяка меломакарона за 30 секунди в сиропа и извадете с решетъчна лъжица.

Още топли поръсете сиропираните сладки с канела и смлените орехови ядки.

Ако не ги консумирате незабавно, съхранявайте ги в затворен буркан или кутия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Не е нужно да се слага цял орех в меломакарона!
Достатъчно е поръсването със смлените орехи!
30.11.2024 09:13
Анонимен
Анонимен
Брашното се изсипва наведнъж и не се меси, а само се разбърква леко за няколко секунди. Затова трябва да се знае точно колко брашно да се сложи. Ако месите, ще започне да се отделя мзнината и ще станат твърди.
26.12.2022 21:59