Начин на приготвяне
Размекваме маста на стайна температура. Яйцата ги разбиваме в купа и добавяме захарта и продължаваме да разбиваме с вилица. В киселото мляко слагаме содата и я шупваме. После я прибавяме и нея в купата. Добавяме и маста. В 1 ч.ч брашно слагаме бакпулвера и разбъркваме. Добавяме чашата брашно и разбъркваме със супена лъжица.
Постепенно добавяме още брашно до получаване на лепкаво гъсто тесто. След като вече не можем да бъркаме с лъжици и почне да се отделя от стените на купата доомесваме тестото, ката му добавям малко брашно. Брашното е на око, до получаване на лепкаво тесто, гъсто, меко. Тестото да не става за точене.
С намазани с олио ръце оформяме топки равни по големина и ги нареждаме в тава застлана с хартия за печене. Всяка топка поръсваме със захар. Печем в предварително загрята фурна на 180. Трябва да е загрята, така бухват и се надуват. Стават напукани курабии със захар и много вкусни.
От продуктите стават 30 – 34 курабии. Рецептата ми е от въздрастна жена от едно Добруджанско село, дадена преди много години. От маста стават пръхкави и вкусни захаринки. Хубава е да се направи от домашна бяла мас и домашни яйца. Да ви е сладко!
Коментари