Меки тиквени сладки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Меки тиквени сладки
Снимка: marcheva14
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
28 мин.
Порции
35
"Толкова са вкусни, че никога не остават за дълго - веднага се изяждат"

Необходими Продукти

  • брашно - 260 г, бяло
  • яйца - 2 бр.
  • кафява захар - 180 г
  • олио - 120 мл
  • тивено пюре - 250 г
  • бакпулвер - 1 1/2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • канела - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1/4 ч.л.
  • ванилия - 1 ч.л.
  • сол - 1 щ.
  • крем
  • крема сирене - 175 г (фина извара)
  • мед - 1 с.л.
  • дулсе де лече - 2 с.л. карамелено (по избор е)
  • краве масло - 80 г, стайна температура
  • ванилия - 1 пакетче, суха
  • шоколад - за декорация + цветна поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 180 градуса;

Плоска тава, покрита с хартия за печене.

Тиквата се сварява на пара, за да не поема вода или се изпича във фурна. Пасира се с пасатор до пюре. Оставя се настрана.

Брашното се смесва с бакпулвера, солта и содата. Оставя се настрана.

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Към тях се прибавя на струйка олиото при непрекъснато разбиване с миксер на ниска степен, след това и тиквеното пюре, разбива се за кратко. Накрая се прибавя брашното, бакпулверът, всички подправки и се разбива отново до хомогенна смес.

С помощта на чаена лъжичка се загребна от сместа и се оформят кръгли не много големи топчета на разстояние в тавата за печене. Оформянето им е малко трудно, трябва да се прояви малко търпение, защото не може да се очаква напълно хубаво топче от сместа, тя е по-скоро към кейково тесто. Доколкото може се заглаждат с лъжичката. За удобство леко навлажнявах лъжицата и така става по-добре заглаждането им.

Тиквените сладки се пекат на 180 градуса за около 8 до 10 мин. Изваждат се оставят се в тавата за 5-7 мин и след това се охлаждат напълно върху решетка.

С шпатула се разбъркват съставките за крема. Слепват се две по две с крем.

По желание се потопяват леко с цветни перли и се покапва през вилица разтопен шоколад.

Източник: food for the soul

Тези слепени сладки са пристрастяващи, разкошни са на вкус с приятна коричка и мека сърцевина.

Може да се ползва и мармалад по избор, разбит с масло или така, както е дадена рецептата с крема сирене или фина извара. Ако се ползва извара и тя е малко по-зърнеста, е добре да се мине през цедка.

Към крема съм добавила и карамелено Дулсе, защото в момента разполагах с него, но това не е задължително и може да се прескочи.

По избор съм ги напръскала с малко разтопен шоколад.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Магданозка
Магданозка
Определено ми харесаха.Позволих си да добавя още 100гр.брашно и орехи.
23.12.2018 12:09
Силвия
Силвия
Страхотна рецепта, браво! Направих топките с гребка за сладолед.
19.12.2018 13:31
2