Начин на приготвяне
Нарязваме обелената тиква на много ситни кубченца.
В тенджерка с малко вода я сваряваме, като малко преди да е готова, добавяме към нея зимните круши, също нарязани на ситно. Те са по желание, тъй като сладките с тиква са си чудесни и само с тиква.
Като омекнат плодовете - ги намачкваме (не много фино, хубаво е да има парченца) с ръчен пасатор.
След това подслаждаме с кафявата кристална захар. Като поври още малко и се сгъсти, изключваме котлона и сипваме орехите и канелата. Разбъркваме и оставяме да изстине.
В дълбок съд, удобен за замесване на тесто, разбъркваме с телена бъркалка едно яйце, към него добавяме кафява захар и ги оставяме за няколко минути, докато се разтвори кристалната захар.
След това прибавяме и останалите съставки: шарлан, сода, канела, ванилия и разбърквайки, постепенно сипваме пълнозърнестото брашно. Замесваме стегнато тесто за меки сладки.
Върху плот или маса, постлана с найлон (или мушама), за да не се залепва, разточваме тестото - средно тънко (около 5 мм) и с формичка отрязваме сърчица (по възможност да са с големина около 5-6 см).
Поставяме малко от пълнежа (половин лъжичка) върху едно сърце по средата и захлупваме с второ. Прилепяме краищата и притискаме с върха на пръстите, за да се залепят плътно.
Подреждаме ги на разстояние в намазнена с шарлан тава и ги печем на 180 градуса за около 15-18 минутки, като ги проверяваме от време на време и някъде на 10-та минута, ако са придобили по кафеникав цвят от долната страна - превключваме фурната, да пече само отгоре.
Отличителен знак, че са готови, е като разчупим сладката, да е леко рохкава. За да са мекички сладките с пълнеж, ги затваряме в кутия или плик, след като ги извадим от фурната.
Не е добре да чакаме да променят цялостно цвета си или да ги препичаме, защото те след това се втвърдяват, докато изстиват.
Вълшебни меки сладки с пълнеж от тиква и орехи!
Излъчват уют и обич!
Чудно Вкусно!