Начин на приготвяне
Почистете цвеклото и без да го белите, намажете коричката му с малко зехтин и сол, завийте плътно с алуминиево фолио и поставете в загрята на 200 градуса фурна за около 1 час и 20 минути или докато е напълно омекнало. Проверявайте с вилица и щом тя влиза с лекота в зеленчука, той е напълно готов.
Отвийте фолиото и докато е топло цвеклото, обелете коричката му. Това става с лекота само с пръсти. Измийте и подсушете.
Пригответе босилеково песто, като поставите в бендер листата от свежата подправка, половината от зехтина, чесъна и кедровите ядки. Пуснете да се смели за кратко и смесете с останалия зехтин и пармезана на прах или фино настърган.
Нарежете на шайби цвеклото и го овкусете с малко сол и лимонов сок. Моцарелата направете на същите и подобни по големина и дебелина шайбички.
Подредете в широка чиния под наклон кръгче цвекло, кръгче сирене. Може да го направите и в две отделни чинийки за индивидуални порции.
Залейте с босилеково песто, поръсете с още зехтин и едра люспеста сол.
Поднесете салата Капрезе охладена.
Добър апетит!
Коментари