Начин на приготвяне
Включете фурната да загрява до 190 градуса.
Измийте старателно главите цвекло, без да ги белите, и ги изчеткайте със средно мека кухненска четка. Подсушете.
Щом фурната се е загряла до нужната ни температура, посолете много леко, намажете със зехтин и обвийте всяка глава поотделно със алуминиево фолио, така че то да прилепва плътно към зеленчука и да няма отвори и пролуки.
Поставете в огнеупорен съд и пъхнете във фурната. Печете 1 час и половина и проверете с клечка или друг остър предмет дали цвеклото е омекнало и готово. Ако клечката влиза с лекота, то е напълно готово.
Оставете леко да се охлади и отвийте фолиото. Цвеклото се бели най-лесно, докато е още леко топло, така че го обелете веднага след като махнете фолиото - да не е горещо, но не и напълно изстинало. Коричката пада много лесно, а това че пръстите се боядисват, не трябва да ви тревожи, тъй като червената боя се измива веднага със вода.
Така приготвеното цвекло е идеално за всякакви салати, пюрета, запеканки и други ястия.
Добър апетит!
Коментари