Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Ципура в доматен сос на фурна

Ципура в доматен сос на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ципура в доматен сос на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
42 мин.
Порции
2
"Един изключително лесен и бърз начин да имаме вкусна гозба с печена риба на празника Никулден или при всеки специален повод"

Необходими Продукти

  • ципура - 2 бр. средни/малки /около 600 г почистени/
  • доматено пюре - 10 - 12 с.л.
  • бяло вино - 200 мл
  • зехтин - 100 мл
  • магданоз - 2 с.л. сушен или прясно накълцан
  • дафинов лист - 2 - 4 бр.
  • розмарин - 2 клонки или 2 с.л. сух
  • див лук - 5 - 6 стръкчета
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете повърхността и коремчетата на рибата. Натъркайте със сол и пипер.

В тавичка сипете доматеното пюре и виното. Положете отгоре ципурите и в коремчетата им поставете по 1 дафиново листо (или по 2, ако са по- малки) Мушнете и клонки розмарин.

Измийте скилидките чесън, без да ги белите, само премахнете външните люспи. Смачкайте ги леко с широката част на нож или с длан и подредете около рибата.

Залейте със зехтина, поръсете със още сол, магданоза и ситно скълцания див лук и пъхнете в загрята на 230 градуса фурна. Печете така 10 минути и намалете на 180 градуса за още 15-20 минути.

Един изключително лесен и бърз начин да имаме вкусна гозба с печена риба на празника Никулден или при всеки специален повод.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: