Начин на приготвяне
Подготовката на кокошката започва един ден преди готвенето ѝ. В голяма тенджера сварявам добре кокошката. След като сваря кокошката, я изкарвам в тенджера и в купа смесвам чесън, сол, пипер и 1 с.л. олио. Разбърквам хубаво.
Втривам тази марината в кожата и вътрешността на кокошката. Оставам я да преседи така 1 нощ. Бульона от кокошката го прецеждам и слагам на котлона да поври още поне час, за да се редуцира. В голяма и дълбока тава нарязвам киселото зеле на едро и го овкусявам с червения пипер, смляни семена див копър (резене), кимион – ако е необходимо и със сол, но в повечето случаи е достатъчно солено.
Поливам с олиото и разбърквам хубаво, най-добре с ръце. Добавям зелев сок + половината от кокошия бульон, така че да го покрие.
Междувременно приготвям плънката: в тиган слагам олио и оставям да се сгорещи, след което прибавяме ситно нарязания лук. Когато омекне, добавям нарязаните дреболии и запържвам до покафеняване от всички страни, след което слагам ориза. Пържа при редовно разбъркване, докато оризът стане стъклен, около 6-7 мин. След това добавям течността половината от бульона от кокошката и ако има нужда от малко вода.
Разбърквам и оставям на слаб огън да къкри, докато течността се изпари и оризът поомекне. Оставям да се поохлади, за да мога да напълня кокошката. След като я напълня, зашивам кухината, за да не излиза плънката, и поставям в тавата при киселото зеле.
Покривам с фолио или листа от кисело зеле и пека пълнената кокошка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1-2 часа или докато поизври течността и месото е поомекнало. През последните 15-20 мин махам фолиото, за да се получи хрупкава коричка и зелето да остане на мазнина.
Кокошката се поднася нарязана на порции и гарнирана с оризовата плънка и зеле.