Начин на приготвяне
Тази прословута механджийска туршия е приготвяна в голямо дървено каче.
Приготвяли са я от останали зеленчуци, за това за тях няма пропорции.
Туршията е ставала за 2 седмици готова и е изпивала много люта ракия в механата.
За приготвянето ѝ можем да използваме останали от други рецепти зеленчуци или каквито предпочитаме. Необходимо е да спазваме техния грамаж - 5 кг. Можете да удвоите или утроите продуктите.
Измиваме съставките и ги нарязваме на парченца. Карфиола накъсваме на розички.
Ако прибавяме от гулията трябва предварително да я обелим.
Поставяме нарязаният зеленчук в широк съд с капак. Посипваме го със солта и захарта. Разбъркваме добре и покриваме съда.
Оставяме зеленчуците да престоят 24 часа в хладно помещение.
На следващия ден пресипваме зеленчуците в съд за съхранение - бидонче, кофа с капак или пък дървено каче. Поставяме и нарязаните на едро клончета кервиз.
В голяма тенджера загряваме оцета и отделилата се от зеленчуците течност.
Прибавяме подправките и след като маринатата кипне, прибавяме олиото и я оттегляме от огъня.
Оставяме да се охлади напълно.
Стритият аспирин разтваряме в малко студена вода. Изсипваме го в маринатата. Поставяме и клонки кервиз.
С нея заливаме зеленчуците, поставяме тежест и поставяме капак.
Разбъркваме всеки ден през първата седмица.
Мешаната туршия е готова за 12 дни.
Коментари