Начин на приготвяне
Всички зеленчуци се измиват и подсушават.
Камбите се изтърбушват и почистват от семената, морковите се режат с помощта на къдрав нож, карфиолът се разкъсва на розички, зелето се почиства и реже на едри резени.
На дъното на 3-литров буркан се слагат 4 аспирина, клонки копър, 3 стръка целина, 1 ч. л. синапено семе, 1-2 дафинови листа, 1-2 зрънца бахар, 2-3 скилидки чесън, 3 равни с.л. сол, 6 лъжици захар и 200 мл оцет, 5-6 зърна черен пипер, 1-2 главички лук.
Редят се в буркана от всички налични зеленчуци /нарязани на по-едро/, като аз след подправките слагам ред камби, след това карфиола, морковите, отново малко целина.
В средата слагам останалите 4 аспирина и пак по малко подправки и допълвам с резените зеле, парченца ябълки и ако има нужда с останалите зеленчуци. Завършвам с клонки магданоз и допълвам бурканите с вода. Харесвам този ред на подредба на зеленчуци, защото туршията става цветна и подредена.
Запечатвам с найлонови капачки и прибирам на хладно, като в продължение на седмица ги разклащам и обръщам - ден надолу с капачките, ден нагоре.
Бележка: С това количество зеленчуци, които съм описала, напълних четири 3-литрови буркана. Ако вие предпочитате друг вид зеленчуци подберете по ваш вкус и избор.
Това е изключително вкусна и изпитана рецепта. Опитайте и няма да съжалявате, вкусно да ви е!
Туршията в трилитрови буркани е готова.
Виж също вреден ли е аспирина в туршиите, защо побелява туршията или пробвай и предложенията ни за домашна царска туршия.
Коментари