Начин на приготвяне
Гъбената туршия с вино може да се приготви като зимнина, но ако се направи по-малко количество с половината от продуктите, то може да се консумира на момента или да се съхрани в хладилник до няколко дни.
За 1 кг гъби аз стерилизирам в бурканчета и така винаги имам под ръка тази чудесна гъбена туршия за едно по-различно мезе, за добавка към салати или дори ястия с месо или сосове.
Ако се използва червено вино, вкусът става по-силен и гъбите се оцветяват - получава се интересно. Но ако правите за пръв път, по-добре използвайте бяло вино за по-мек и деликатен аромат и наситеност и после опитайте с по- интензивния.
Виното, оцетът и водата се смесват в тенджера и се поставят на котлона да врят 10 минути. Тогава към течността се пускат скилидките чесън, карамфилът и дафиновите листа - оставя се поври още 8 минути.
Гъбите се почистват и нарязват, ако са големи. Пускат се във винената течност и се бланшират за 8-10 минути (ако ще се консумират директно, може малко да се увеличи времето, за да поомекнат).
Изваждат се с решетъчна лъжица или директно се сипват в голяма цедка. Подреждат се върху кухненска чиста кърпа на един пласт и се оставят да изсъхнат и изстинат.
Внимание! Ако гъбите са приготвени с червено вино, подредете ги по-добре върху пластове кухненска хартия, за да не оцветят плата на кърпата).
Оттук нататък могат да се сервират веднага, поръсени обилно със зехтин, или пък ако туршията е повече количество, се прибира в бурканчета.
За тази цел ще ви трябват 4 бурканчета от 200 мл, предварително стерилизирани. На дъното им се сипва малко зехтин, слагат се зрънца черен пипер и се пълнят с гъбената туршия. Отгоре се налива още зехтин, който да изпълни буркана.
Хубаво се затварят и завиват в марля бурканчетата. Слагат се в тенджера под налягане и се покриват с вода. Така се варят 25 минути и се оставят да изстинат напълно в тенджерата маринованите гъби.
Готовата гъбена туршия може да се съхранява на тъмно и хладно място за дълго време.
Страхотна и много вкусна гъбена туршия с вино.