Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Мезета»Механджийска бърза мешена туршия

Механджийска бърза мешена туршия

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Механджийска бърза мешена туршия5 / 5
06/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Общо
40 мин.
"Всички искат да ви идват на гости, за да опитат тази бърза мешана механджийска туршия - защото е великолепна"

Необходими Продукти

  • зарзават 5 кг от
  • камби
  • червени пиперки
  • зелени пиперки
  • карфиол
  • зеле
  • зелени домати
  • гулия
  • За саламурата
  • оцет - 800 мл винен 6%
  • захар - 750 г
  • растителна мазнина - 250 мл
  • сол - 250 г
  • аспирин - 10 бр.
  • бахар - 1/4 пакет
  • черен пипер - 1/3 пакет
  • дафинови листа - 5 - 6 бр.
  • кервиз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази прословута механджийска туршия е приготвяна в голямо дървено каче.

Приготвяли са я от останали зеленчуци, за това за тях няма пропорции.

Туршията е ставала за 2 седмици готова и е изпивала много люта ракия в механата.

За приготвянето ѝ можем да използваме останали от други рецепти зеленчуци или каквито предпочитаме. Необходимо е да спазваме техния грамаж - 5 кг. Можете да удвоите или утроите продуктите.

Измиваме съставките и ги нарязваме на парченца. Карфиола накъсваме на розички.

Ако прибавяме от гулията трябва предварително да я обелим.

Поставяме нарязаният зеленчук в широк съд с капак. Посипваме го със солта и захарта. Разбъркваме добре и покриваме съда.

Оставяме зеленчуците да престоят 24 часа в хладно помещение.

На следващия ден пресипваме зеленчуците в съд за съхранение - бидонче, кофа с капак или пък дървено каче. Поставяме и нарязаните на едро клончета кервиз.

В голяма тенджера загряваме оцета и отделилата се от зеленчуците течност.

Прибавяме подправките и след като маринатата кипне, прибавяме олиото и я оттегляме от огъня.

Оставяме да се охлади напълно.

Стритият аспирин разтваряме в малко студена вода. Изсипваме го в маринатата. Поставяме и клонки кервиз.

С нея заливаме зеленчуците, поставяме тежест и поставяме капак.

Разбъркваме всеки ден през първата седмица.

Мешаната туршия е готова за 12 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Използва се като стабилизатор, защото туршията не се стерилизира.
21.01.2019 09:14
1
1
Покажи всички подкоментари
Кремена Коева
Кремена Коева
АСПИРИН ЗАЩО СЕ СЛАГА?
21.01.2019 00:21
1
1