Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на блатовете.
Смелете в блендер бисквитите и орехите, след което ги прехвърлете в купа. Добавете към тях какаото, бакпулвера и захарта. Разбъркайте и добавете киселото мляко, заквасената сметана разтопеното масло и ванилията. Трябва да получите гъсто лепкаво тесто.
Покрийте с хартия за печене кръгла дълбока тава, а в нея сложете ринг с диаметър 20 см. След това прехвърлете тестото в ринга. Загладете го отгоре и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 40 мин (или до готовност).
Готовия блат освободете от ринга и оставете да се охлади добре, след което го разполовете с дълъг, тънък и остър нож.
С това блатовете ни са готови.
Разбъркайте 3 с.л. заквасена сметана с 2 с.л. пудра захар и 1 с.л. мед.
Сложете единия блат в подходяща чиния (тази, в която ще поднесете тортата) и го намажете с медената смес. Отгоре разпределете червените боровинки.
Разтворете сухия сметанов крем в 150 мл студено мляко и разбийте с миксер до получаване на гъста сметана. Добавете предварително рендосания бял шоколад и пасирания в блендер портокал. Разбъркайте и добавете какаовите топчета.
Внимателно поставете металния ринг отново върху блата и изсипете сметановия крем. Отгоре поставете 2-я блат.
Така получената торта пъхнете в хладилника за поне 2 часа.
След това я извадете и махнете ринга - следва украсата :)
При непрекъснато бъркане разтопете (на котлон) шоколада заедно с маслото. Ще получите гъст течен шоколад. Разпределете го по края на тортата и върнете в хладилника за 15 мин.
Разтворете бялата глазура според указанията на опаковката и я разпределете в средата на тортата.
Отгоре посипете с какаови топчета, украсете с бонбони, кокосови стърготини.... и други :)
Оставете тортата за още час в хладилника и сервирайте :)