Начин на приготвяне
Изключително лесна рецепта с добре подбрана комбинация от подправки.
Леко киселият вкус на сумака и специфичният аромат на кимиона се комбинират чудесно с тахини сос.
Така приготвената тя върви много добре с печени меса.
Обелваме тиквата и я почистваме от семената. Нарязваме я на приблизително еднакви кубчета.
Семената кориандър и кимион запичаме леко в нагорещен тефлонов тиган.
Стриваме ги в хаванче.
В купичка смесваме зехтина с ароматните подправки - сумак, кимион, кориандър, лютия пипер, солта и пресования чесън.
С получената смес заливаме кубчетата тиква.
Разбъркваме ги добре. Оставяме ги на хладно за 2-3 часа, за да усвоят подправките.
Фурната се загрява на 190 градуса.
Поставяме ги ма намазана с масло тава и печем за около 35-40 минути (до омекване).
По време на запичането разбърква внимателно един-два пъти.
Продуктите за соса се разбъркват в купа или блендер. Подправя се на вкус със сол и черен пипер.
Тиквата на фурна се поднася със соса поръсена.
Сервира се самостоятелно или като гарнитура за месо.
Източник: из блога The Food Dept