Начин на приготвяне
Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте жълтъците на много висока степен на миксера с лимоновата кора и щипка сол.
Сложете съда на водна баня на котлона и бъркайте, докато леко се смени цвета. Внимавайте да не сготвите жълтъците.
При непрекъснато бъркане долейте постепенно и бавно прясното мляко и захарта, като заделите 2 с.л. от нея. Добавете разтвореното в малко водичка нишесте и бъркайте енергично.
Хомогенизиралия се крем разсипете в купички за крем карамел. Сложете в хладилник за няколко часа. При сервиране поръсете всеки крем карамел със захар и загрейте, за да се карамелизира.
Коментари
Съставки (2 души):
3 жълтъка
375 мл прясно мляко
75гр захар
2 супени лъжици захар за карамелизиране
12 г рафинирано царевично брашно
лимонова кора
портокалова кора
2 супени лъжици портокалов мармалад
6 малини
стафиди за гарнитура
Развитие на крем каталунски с изненада:
Поставете топло мляко в тенджера с парче лимонова кора и две парчета портокалова кора (отделете малко мляко).
Сложете в купа брашното, захарта и отделеното мляко. Разбърква се малко,прибавят се жълтъците и се разбърква добре всичко.
Изсипва се млякото през цедак в сместа. Върни го обратно на топлината и варете на слаб огън, докато се сгъсти.
Подгответе две чаши и сложете на дъното 3/4 малини и малко сладко. Напълнете чашата с крем и оставете да се охлади. Поръсете захар отгоре и се карамелезира с горелка.
Гарнирайте по желание и вкус.