Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Крем карамел»Каталунски крем карамел

Каталунски крем карамел

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Каталунски крем карамел1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Днес ще ви представим един превъзходен на вкус вариант на любимия ни крем карамел"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 броя
  • прясно мляко - 750 мл
  • захар - 200 г
  • нишесте - 2 с.л. царевично
  • лимони - настъргана кора на 1/2 лимон
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделете белтъците от жълтъците на яйцата. Разбийте жълтъците на много висока степен на миксера с лимоновата кора и щипка сол.

Сложете съда на водна баня на котлона и бъркайте, докато леко се смени цвета. Внимавайте да не сготвите жълтъците.

При непрекъснато бъркане долейте постепенно и бавно прясното мляко и захарта, като заделите 2 с.л. от нея. Добавете разтвореното в малко водичка нишесте и бъркайте енергично.

Хомогенизиралия се крем разсипете в купички за крем карамел. Сложете в хладилник за няколко часа. При сервиране поръсете всеки крем карамел със захар и загрейте, за да се карамелизира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
58
42
36
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Надето/Испания
Надето/Испания
Ето Ви една оригинална рецепта на Каталунски крем с малини,сладко/вариантите са много,по вкуса на всеки/ и няма да коментирам неграмотно написаната и обяснена рецепта по-горе:

Съставки (2 души):

3 жълтъка
375 мл прясно мляко
75гр захар
2 супени лъжици захар за карамелизиране
12 г рафинирано царевично брашно
лимонова кора
портокалова кора
2 супени лъжици портокалов мармалад
6 малини
стафиди за гарнитура

Развитие на крем каталунски с изненада:

Поставете топло мляко в тенджера с парче лимонова кора и две парчета портокалова кора (отделете малко мляко).

Сложете в купа брашното, захарта и отделеното мляко. Разбърква се малко,прибавят се жълтъците и се разбърква добре всичко.

Изсипва се млякото през цедак в сместа. Върни го обратно на топлината и варете на слаб огън, докато се сгъсти.

Подгответе две чаши и сложете на дъното 3/4 малини и малко сладко. Напълнете чашата с крем и оставете да се охлади. Поръсете захар отгоре и се карамелезира с горелка.

Гарнирайте по желание и вкус.
24.09.2013 18:07
6
Бони
Бони
Рецептата ви е объркана много!
02.05.2013 15:34
3
1
Анета
Анета
На снимката крема е печен. В написаната рецепта не е посочено кога се пече (вари). Нишестето сурово ли остава??? Рецептата е объркана.
16.04.2013 10:50
3
1
Покажи всички подкоментари
darae
darae
защото има нещо объркано в обясненията за приготвянето, а и това си е крем ,а не крем карамел
15.04.2013 15:59
Мария
Мария
какво правим с белтъците?
15.04.2013 11:52
1
Покажи всички подкоментари