Начин на приготвяне
Почистете парчето месо от излишни тлъстини, ако има. Леко овкусете с подправки без сол и го запържете от всички страни в дълбок съд със сгорещено олио, за да се запечата.
На дъното на дълбока тава или гювеч капнете малко мазнина и направете канапе от едро нарязаните зеленчуци, клонка розмарин.
Долейте говежди бульон, колкото да покрие канапето. Запечатаното масло може да шпиковате по желание с парченца чесън и моркови, но може и само да го натъркате със сол, черен пипер и мащерка.
Поставете говеждото върху зеленчуците в гювеча/тавата. Покрийте съда с капак/фолио и сложете да се пече в загряна на 220 градуса фурна за 30 минути, след което намалете на 160 градуса и печете още около час.
Печеното говеждо е готово, когато го боднете до средата с клечка и от него излязат бледо розови или леко прозрачни сокове.
Готовото месо извадете в голяма чиния. Извадете зеленчуците от тавата, а останалата течност загрейте с брашно и малко бульон, като бъркате непрекъснато получения сос.
Поднесете порция печено говеждо със соса.