Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса
Плоска тава покрита с хартия за печене.
Може да се ползва миксер с приставките за тесто.
В купа се натрошава бадемовият марципан и към него се добавя бадемовото брашно, пудрата захар, белтъкът и бадемовият екстракт. Разбърква се енергично с ръка (за улеснение съм ползвала миксер), докато се образува тесто.
Ако тестото стои прекалено лепкаво, се добавя лъжичка бадемово брашно, но рецептата е точна откъм грамаж и при мен не беше необходимо. Леко лепи по пръстите, но е съвсем възможно да се работи с тестото.
С леко намокрени във вода длани се откъсва парче тесто, от което се оформят топчета. Добре е да се ползва кантарче и всяко парче тесто да има равни размери, около 22 грама.
Парчетата тесто се оформят на фитил, като в средата са малко по-дебели, а в края са изтънени. Фитилите се овалват във филиран бадем, а след това и във формата на подкова. Подреждат се в тавата с малко разстояние едни от други.
Пече се на 180 градуса за около 10/12 мин. Сладките трябва да имат восъчен цвят, като леко в края имат златист цвят.
Изваждат се, оставят се за 10-15 минути в самата тава и след това се охлаждат върху решетка. Шоколадът се разтопява на водна баня, прибавя се и олиото, разбърква се до гладка смес.
Всяко крайче на бадемовата бисквитка се потопява в шоколад. Подреждат се върху хартия за печене, докато шоколадът стегне.
Рогчетата имат дълъг срок на годност, около 2-3 седмици, като се съхраняват в кутия или стъклен буркан за сладки.
Източник: Йоана Петрова, https ://www.kulinarno-joana.com