Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Постни игнажденски колачета

Постни игнажденски колачета

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Постни игнажденски колачета
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
9
"Който пръв прекрачи прага ти на Игнажден, такава ще бъде годината - и да не забравите постно колаче да дадете на полазника"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • суха мая - 10 г
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • топла вода - 2 ч.ч.
  • ленено семе - за поръсване
  • глазура
  • мед - 2 с.л.
  • вода - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и прибавете маята, разбъркайте и оформете кладенче. В него добавете захарта, солта и олиото, налейте топлата вода на струя и бъркайте, замесете меко тесто. Поставете тестото в намаслена с олио купа и завийте, оставете да удвои обема си за около час.

Разделете тестото на 9 топки, от всяка топка разтеглете фитил и го сгънете на две равни части, усучете и оформете кравай. Подредете кравайчетата в намазана с олио тава, намажете ги с предварително затоплената глазура от 2 с.л. мед и 1 с.л. вода, поръсете със семената и оставете за 30 минути да се понадигнат.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30 минути. Извадете тавата и напръскайте леко колачетата със студена вода и завийте за 5 минути. Меки, пухкави и постни игнажденски колачета, помазани с мед за здраве и поръсени със семена за берекет!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: