Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Родопски колачета на сач

Родопски колачета на сач

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
3283082k
15/03/2013
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10 бр.
"Предложение за закуска, на което не можете да откажете"

Необходими Продукти

  • брашно - към 700 г
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйца - 2 бр.
  • сода - на върха на ножа
  • сол - 1 щипка
  • мазнина - краве масло за намазване и олио за сача
  • мед - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към разбитото със содата кисело мляко добавете разбитите яйца и щипка сол. Добавете постепенно и при непрекъснато бъркане брашното. Бъркайте, докато се получи тесто с гъстотата на боза.

Загрейте намасления сач и сипвайте по черпак от сместа равномерно така че да покрие равномерно дъното. Изпечете колачетата равномерно от двете страни.

Всяко готово родопско колаче мажете с краве масло и ги подреждайте едно върху друго. Готовите родопски колачета запарете с кърпа. Поднесете колаците с мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
514
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Начинаещ кулинар
Начинаещ кулинар
Днес пробвах рецептата Ви и бих искал да споделя впечатления и да Ви дам препоръки, относно посочените количества на продуктите.

Посоченото количество брашно се оказа твърде много или посоченото количество мляко се оказа твърде малко.

Сместа става като се коригира със следните количества:
- брашно - около 500-550г.
- кисело мляко - 2/две/ кофички. Уточнявам, че млякото което ползвах е 3.5% и не е разводнено.
- яйца - 3/три/ броя, средно големи.
- сода - изравнена чаена лъжичка. Ако е по-малко, колачетата ще станат жилави.
- сол - 2/две/ щипки сол.

По отношение на приготвянето на сместа:
- разбийте яйцата със солта,
- разбийте содата с киселото мляко продължително до получаване на пухкава и аерирана смес.
Добавете разбитото кисело мляко към яйцата за да запазите сместа максимално пухкава. Това ще ви гарантира, че колачетата няма опасност да се получат жилави.

И накрая ще добавя една моя идея за намазването им, вместо с масло, можете да ги намажете със следната смес:
- зехтин, счукан чесън и копър /пропорциите са на вкус/. Обърквате съставките и мажете с четка изпечените колачета.

И последен съвет:
След всяко изпечено колаче, отново мажете сача с мъничко свинска мас, колкото да омазните сача, за да не ви залепва сместа.

Е това е всичко. Иначе станаха вкусни и с не дотам правилна форма, като за първи път.
Наздраве.
25.02.2016 16:06
Начинаещ кулинар
Начинаещ кулинар
Това ще го пробвам. Гарантирам снимка с резултата. :)
24.02.2016 21:37