Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Родопски колачета на сач

Родопски колачета на сач

редакция:
Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328333
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10 бр.
"Предложение за закуска, на което не можете да откажете."

Необходими Продукти

  • брашно - към 700 г
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • яйца - 2 бр.
  • сода - на върха на ножа
  • сол - 1 щипка
  • мазнина - краве масло за намазване и олио за сача
  • мед - за поднасяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Към разбитото със содата кисело мляко добавете разбитите яйца и щипка сол. Добавете постепенно и при непрекъснато бъркане брашното. Бъркайте, докато се получи тесто с гъстотата на боза.

Загрейте намасления сач и сипвайте по черпак от сместа равномерно така че да покрие равномерно дъното. Изпечете колачетата равномерно от двете страни.

Всяко готово родопско колаче мажете с краве масло и ги подреждайте едно върху друго. Готовите родопски колачета запарете с кърпа. Поднесете колаците с мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
514
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Начинаещ кулинар
Начинаещ кулинар
Днес пробвах рецептата Ви и бих искал да споделя впечатления и да Ви дам препоръки, относно посочените количества на продуктите.

Посоченото количество брашно се оказа твърде много или посоченото количество мляко се оказа твърде малко.

Сместа става като се коригира със следните количества:
- брашно - около 500-550г.
- кисело мляко - 2/две/ кофички. Уточнявам, че млякото което ползвах е 3.5% и не е разводнено.
- яйца - 3/три/ броя, средно големи.
- сода - изравнена чаена лъжичка. Ако е по-малко, колачетата ще станат жилави.
- сол - 2/две/ щипки сол.

По отношение на приготвянето на сместа:
- разбийте яйцата със солта,
- разбийте содата с киселото мляко продължително до получаване на пухкава и аерирана смес.
Добавете разбитото кисело мляко към яйцата за да запазите сместа максимално пухкава. Това ще ви гарантира, че колачетата няма опасност да се получат жилави.

И накрая ще добавя една моя идея за намазването им, вместо с масло, можете да ги намажете със следната смес:
- зехтин, счукан чесън и копър /пропорциите са на вкус/. Обърквате съставките и мажете с четка изпечените колачета.

И последен съвет:
След всяко изпечено колаче, отново мажете сача с мъничко свинска мас, колкото да омазните сача, за да не ви залепва сместа.

Е това е всичко. Иначе станаха вкусни и с не дотам правилна форма, като за първи път.
Наздраве.
25.02.2016 16:06
Начинаещ кулинар
Начинаещ кулинар
Това ще го пробвам. Гарантирам снимка с резултата. :)
24.02.2016 21:37