Начин на приготвяне
Направете си закваска, като в купичка с малко топла вода разтворите маята, 1 с.л. от брашното и половината захар. Завийте закваската със стреч фолио и оставете на топло място да удвои обема си.
В купа пресейте брашното, добавете солта и леко разбъркайте. Направете кладенче в брашното и сипете готовата закваска, останалата захар и смесените предварително оцет и олио. Добавете топлата вода и замесете меко тесто.
Оставете тестото да удвои обема си на топло завито със стреч фолио.
Втасалото тесто премесете и разделете на 7 еднакви по големина топчета, намажете ги с малко олио и отново завийте с фолио за около 10 минути.
Върху леко намазан с олио плот разточете всяка топка на тънки правоъгълни листа. Откъм едната широка страна разрежете около 2-3 см навътре на ленти (разгледайте снимките).
Намажете ги с предварително смесените олио и настърганата скилидка чесан, поръсете със слънчогледови семена, навийте ги на рула и оформете като подкови.
Подредете ги в тава застлана с хартия за печене, поръсете с маково семе и шарена сол.
След около 20 минути почивка на топло, поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете до леко зачервяване.