Начин на приготвяне
Ползвам чаша 250 мл.
Киселото мляко смесих със содата и оставих да шупне добре.
В дълбока купа сложих яйцата, солта и захарта и с кухненска бъркалка ги разбърках за около минута. Добавих вече шупналото кисело мляко, разбърках и постепенно добавих пресятото брашно, докато се получи малко по-гъста от кексова смес. На видеото на Таня се вижда много добре.
Котлона загрях добре, сложих тигана, след което намалих на 4 от 6 степен на моята печка. Когато и тиганът се загря много добре, намазах дъното му с олио, ползвайки силиконова четка, след което с малък черпак взех от сместа и оформих три малки колака.
Не трябва да се разстилат, а да останат малки, с диаметър 7-8 см. При готвенето тиганичките увеличават само височината си.
Пържих колаците около минута и половина-две, след което обърнах от другата страна и готвих също около минута и половина. Апетитният загар отдолу е показател, че колакът трябва да се обърне.
Готовите родопски закуски разположих в чиния и леко намазах с масло горната им страна. Тигана намазах с още малко олио и продължих с изпържването и на останалите. При мен се получиха 18 бр. родопски колачета.
Сервирах ги с плодове, някои полети с кленов сироп, но може да се хапват със сирене, сладко или каквото обичате.
Да ви е сладко!
Важно е котлонът да не е на много висока степен, за да се изпържат/изпекат колаците равномерно - без да прегарят отвън.
Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения от родопската кухня като тези родопски марудници или този вкусен родопски клин.