Родопски колачета

В кухнята с БениВ кухнята с Бени
Мастър Шеф
4066386654
Родопски колачета
Снимка: В кухнята с Бени
1 / 3
09/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
18
"Родопските колачета поднесете с плънка по избор"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 средно големи /М или 3 бр. S/
  • кисело мляко - 300 г /ползвах с 3.6%/
  • брашно - 160 г /1 ч.ч. + 2 с.л./
  • сода за хляб - 1 ч.л. /равна
  • сол - ½ ч.л.
  • захар - 1 ч.л. /пълна
  • олио - 2 с.л. за намазване на тигана
  • краве масло - за намазване на готовите колаци
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ползвам чаша 250 мл.

Киселото мляко смесих със содата и оставих да шупне добре.

В дълбока купа сложих яйцата, солта и захарта и с кухненска бъркалка ги разбърках за около минута. Добавих вече шупналото кисело мляко, разбърках и постепенно добавих пресятото брашно, докато се получи малко по-гъста от кексова смес. На видеото на Таня се вижда много добре.

Котлона загрях добре, сложих тигана, след което намалих на 4 от 6 степен на моята печка. Когато и тиганът се загря много добре, намазах дъното му с олио, ползвайки силиконова четка, след което с малък черпак взех от сместа и оформих три малки колака.

Не трябва да се разстилат, а да останат малки, с диаметър 7-8 см. При готвенето тиганичките увеличават само височината си.

Пържих колаците около минута и половина-две, след което обърнах от другата страна и готвих също около минута и половина. Апетитният загар отдолу е показател, че колакът трябва да се обърне.

Готовите родопски закуски разположих в чиния и леко намазах с масло горната им страна. Тигана намазах с още малко олио и продължих с изпържването и на останалите. При мен се получиха 18 бр. родопски колачета.

Сервирах ги с плодове, някои полети с кленов сироп, но може да се хапват със сирене, сладко или каквото обичате.

Да ви е сладко!

Важно е котлонът да не е на много висока степен, за да се изпържат/изпекат колаците равномерно - без да прегарят отвън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: