Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Капама»Постна капама за Бъдни вечер

Постна капама за Бъдни вечер

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Постна капама за Бъдни вечер3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
9
"Става някак мило и родно, когато видим капама на трапезата вкъщи"

Необходими Продукти

  • за сармите
  • кисело зеле - 1 глава
  • ориз - 1 ч.ч.
  • праз - 1 стрък
  • олио - 70 мл
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • стафиди - 1 к.ч.
  • за чушките
  • чушки - 9 броя сухи
  • боб - 2 ч.ч. предварително сварен на бавен огън
  • олио - 50 мл
  • лук - 1 глава
  • джоджен - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За сармите задушете ситно нарязания праз в мазнината, прибавете ориза и запържете за кратко. Добавете червения и черен пипер на вкус, разбъркайте и налейте 1 ч.ч. топла вода, варите до абсорбиране на водата от ориза, посолете на вкус.

Със сместа навийте малки зелеви сарми. За чушките задушете ситно нарязания лук в мазнината. Прибавете 2 ч.ч. от сварения и прецеден боб, запържете за кратко.

Поръсете с джоджен и малко сол на вкус, със сместа напълнете предварително попарените (за да омекнат) в гореща вода чушки. За капаче на чушките, поставете парче зелев лист.

Останалото зеле нарежете на ситно и го поставете на дъното на гювеч. Налейте 50 мл олио и 1 ч.л. червен пипер, разбъркате. Върху зелено наредете завитите сармички и пълнените чушки мешано и залейте с 2 ч.ч. подсолена вода или разреден с вода зелев сок.

Поставете 4-5 шушулки сминдух, може и люта чушка, завийте ястието с 4 броя цели зелеви листа и захлупете гювеча с капака. Печете тази капама на 200 градуса за около 60 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: