Начин на приготвяне
Първото, което правим, е да си пресеем брашното.
Започваме да си приготвяме питката, като слагаме в купа, солта, захарта, водата, бакпулвера и содата бикарбонат. Всичко това разбъркваме, докато солта и захарта се разтопят.
Последователно добавяме олиото и оцета и отново разбъркваме.
След като всичко е разтворено, малко по малко, добавяме брашното.
Щом започне да се оформя меко тесто, премахваме от купата и поставяме на плота като доомесваме.
Трябва да се получи меко тесто.
Когато е готова, започваме да го удряме стотина пъти в плота и чак тогава оставяме в купа и покриваме с фолио. Оставяме да почине за около час.
Вадим, поставяме в съда, в който ще печем, но първо намазваме с олио и поръсен с брашно.
За декорация на погачата от тестото си оставяме толкова колкото ни е необходимо .
Оформяме по наш избор и преди да поставим содената питка да се пече поставяме и паричката в тестото.
Тя трябва да е хубаво измита и увива във фолио.
На дъното на фурната поставяме и съд с вода, защото водата предотвратява втвърдяването на питката и влагата ще помогне за по-добро изпичане.
Печем погачата за Бъдни вечер в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 минути.
Вадим питката от фурната, и я поръсваме с малко студена вода и покриваме с кърпа.
Постна содена погача за Бъдни вечер е готова.