Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Постна содена погача за Бъдни вечер

Постна содена погача за Бъдни вечер

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Автор
2k12k7k11k13
Постна содена погача за Бъдни вечер
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 5
26/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 400 мл хладка
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1.ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първото, което правим, е да си пресеем брашното.

Започваме да си приготвяме питката, като слагаме в купа, солта, захарта, водата, бакпулвера и содата бикарбонат. Всичко това разбъркваме, докато солта и захарта се разтопят.

Последователно добавяме олиото и оцета и отново разбъркваме.

След като всичко е разтворено, малко по малко, добавяме брашното.

Щом започне да се оформя меко тесто, премахваме от купата и поставяме на плота като доомесваме.

Трябва да се получи меко тесто.

Когато е готова, започваме да го удряме стотина пъти в плота и чак тогава оставяме в купа и покриваме с фолио. Оставяме да почине за около час.

Вадим, поставяме в съда, в който ще печем, но първо намазваме с олио и поръсен с брашно.

За декорация на погачата от тестото си оставяме толкова колкото ни е необходимо .

Оформяме по наш избор и преди да поставим содената питка да се пече поставяме и паричката в тестото.

Тя трябва да е хубаво измита и увива във фолио.

На дъното на фурната поставяме и съд с вода, защото водата предотвратява втвърдяването на питката и влагата ще помогне за по-добро изпичане.

Печем погачата за Бъдни вечер в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 минути.

Вадим питката от фурната, и я поръсваме с малко студена вода и покриваме с кърпа.

Постна содена погача за Бъдни вечер е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: