Начин на приготвяне
Количеството на плодовете е по желание на всеки.
Разполовявам дюлите и изчиствам от семената с помощта на нож и лъжица. Не ги изчиствам прекалено, защото обичаме при печенето да се образува желе.
Ябълките могат да се изчистят цели, като внимателно се издълбаят отново с нож и лъжичка или да се разполовят и изчистят като дюлите.
Плодовете, които са наранени и не могат да се използват цели, нарязвам на парчета. Подреждам в тава половинките, а парчетата около тях.
Преди да поръся със захар, сипвам по една супена лъжица вода в половинките, като целта е да се образува захарен сироп, а той да се превърне в желе.
В тавата сипвам около пръст и малко вода. Половинките поръсвам с по две супени лъжици захар, а парчетата на око.
Ябълките се пекат на 180 градуса с вентилатор до зачервяване.
Добър апетит с печените дюли и ябълки!
Източник: Юлия Герасимова - Българските ястия и рецепти