Начин на приготвяне
Празът се нарязва на кръгчета, морковът се настъргва.
Празът, морковите и ситно нарязаният чесън се запържват с 1/2 от маслото, след което се овкусяват с кимиона, сол и черен пипер.
Заливат се с бульона, който е разтворен в топла вода. Добавя се и оризът. Вари се 5 мин и се добавя настърганата ябълка. Вари се още 5 мин и се оставя да изстине.
Пуйката се намазва отвътре с 1/2 от маслото, сол, червен и черен пипер.
Пуйката се пълни с плънката.
Зелето се запържва в олио, като е готово, се прибавя лукът, разтвореният в топла вода бульон, дафиновият лист и се поръсва с червен пипер.
Изсипва се в тава, отгоре се поставя пълнената пуйка.
Пуйката се пече покрита с фолио 2 часа на 250 градуса с вентилатор, след което се маха фолиото и се пече 1 час на 200 градуса с вентилатор.
Пуйката с плънката от ябълкя и праз е много вкусна и по нищо не отстъпва на другите рецепти за печена пуйка.