Начин на приготвяне
Постете гриса в горещо мляко и го варете около 3 минути, бъркайки непрекъснато. След това оставете да се охлади. Смесете омекналото масло със захарта и разбийте до получаване на пяна.
Постепенно прибавете жълтъците и 60 г нарязани бадеми, стафидите и канелата. Смесете жълтъчената смес с кашата от грис, обелените и нарязани на тънки парченца ябълки. Най-накрая прибавете разбитите на твърд сняг белтъци.
Поставете полученото тесто в намазана с мазнина и поръсена с галета форма и печете в слаба фурна.
След като е готов украсете ябълковия сладкиш с останалите бадеми.
Коментари
Аз имам рецептата от снимката, остана ми от баба. Това ми е любимият ябълков сладкиш!
Ето я:
Продукти - 8 ябълки, канела, 1,5 ч.ч. захар, 2ч.ч. брашно, 4 яйца,
3/4 ч.ч. олио, 1 ч.ч. кис. мляко, 1 каф.л. сода.
Приготвяне - ябълките се обелват, настъргват и поръсват с малко захар; яйцата се разбиват със захарта, добавя се содата към киселото мляко и се прибавят към яйцата и захарта, добавя се олиото и накрая брашното. Половината от тестото се изсипва в намаслена тавичка и се пече за 5-10 минути само отгоре докато получи лека коричка. Вади се от фурната и върху него се слага пласт от изцедените настъргани ябълки и върху ябълките се изсипва останалото тесто. Пече се и от двете страни ок. 30мин на 200 гр.