Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Запеканки»Яйца по швейцарски със сметана

Яйца по швейцарски със сметана

Кирил МихайловКирил Михайлов
Помощник Готвач
573392931
Яйца по швейцарски със сметана
Снимка: Кирил Михайлов
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • яйца - 8 бр
  • лук - 2 глави големи
  • масло - 2 с.л.
  • сирене грюер - 100 г (или Eментал)
  • За соса
  • брашно - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • индийско орехче - 1 щипка
  • червен пипер - 1 щипка
  • бял пипер - 1 щипка (прясно смлян)
  • сол - 1/3 ч.л.
  • сметана - 200 мл пълномаслена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете яйцата десетина минути, за да са твърди. Обелете и ги нарежете на филийки.

Запържете брашното в маслото за кратко. Свалете тигана от котлона. Добавете млякото и виното и оставете да заври, докато разбърквате. Сложете подправките.

След това покрийте и оставете да къкри на слаб огън за около 15 минути, като от време навреме разбърквайте. Накрая добавете сметаната и разбъркайте.

Нарежете лука на дребно и го задушете за 10 минути в масло.

Подредете нарязаните яйца в намазаната с масло тавичка.

Смесете лука със соса и залейте яйцата. Поръсете с настърганото сирене.

Печете запеканката до златисто кафяво за около 20 минути в средата на фурна, предварително загрята до 220 градуса.

Сервирайте яйцата по швейцарски със сметана със салата според сезона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: