Новогодишна баница с тиква и сушени плодове

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
873
7k
3k
1k
1
28/12/2018
"Такава баница задължително трябва да се прави за Нова година, а късметите да са много и да са от сърце "
Приготвяне35 мин.
Готвене30 мин.
Общо65 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 272
  • Преглеждания за месеца1
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистената и нарязана на парчета тиква я настъргваме на едро. За по-бързо използвам блендер. Поставяме я в тенджера с широко дъно, в която предварително сме загрели маслото.

Задушаваме тиквата на умерен огън, като прибавяме щипка сол и разбъркваме непрекъснато, докато се изпари течността ѝ.

Отстраняваме съда от котлона и прибавяме захарта, за да се разтопи. Оставяме задушената тиквена плънка да се охлажда.

Орехите сме накиснали от вечерта, като 2-3 пъти сменяме водата им. Подсушаваме ги в памучна кърпа и ги смиламе на средно едри парченца, за да се усещат в плънката.

Настърганата портокалова кора я поставяме за час в купичка с хладка вода, за да я ароматизира. Прецеждаме портокаловите корички и в същата вода накисваме сушените плодове, но за кратко – 15 минути.

Изцеждаме плодовете от водата и ги нарязваме на ивици, като стафидите оставяме цели. Прибавяме ги към плънката, заедно със смлените орехови ядки и ароматите – канела и карамфил.

Намазваме дъното на широка тава с малко растителна мазнина. Разстиламе корите, като за навиване използваме по две от тях. Намазваме равномерно от плънката и завиваме на руло. Подреждаме ги в кръг, докато приключим и с последните кори и плънка.

С останалата последна кора покривам тиквената баница, за да я запазя сочна и равномерно изпечена. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, на вентилатор за 25-30 минути.

След изпичането тиквеният десерт се залива с мед, докато е още топъл. Сервира се охладен.

Да ви е сладко и весели празници!

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар