Начин на приготвяне
Изчистената и нарязана на парчета тиква я настъргваме на едро. За по-бързо използвам блендер. Поставяме я в тенджера с широко дъно, в която предварително сме загрели маслото.
Задушаваме тиквата на умерен огън, като прибавяме щипка сол и разбъркваме непрекъснато, докато се изпари течността ѝ.
Отстраняваме съда от котлона и прибавяме захарта, за да се разтопи. Оставяме задушената тиквена плънка да се охлажда.
Орехите сме накиснали от вечерта, като 2-3 пъти сменяме водата им. Подсушаваме ги в памучна кърпа и ги смиламе на средно едри парченца, за да се усещат в плънката.
Настърганата портокалова кора я поставяме за час в купичка с хладка вода, за да я ароматизира. Прецеждаме портокаловите корички и в същата вода накисваме сушените плодове, но за кратко – 15 минути.
Изцеждаме плодовете от водата и ги нарязваме на ивици, като стафидите оставяме цели. Прибавяме ги към плънката, заедно със смлените орехови ядки и ароматите – канела и карамфил.
Намазваме дъното на широка тава с малко растителна мазнина. Разстиламе корите, като за навиване използваме по две от тях. Намазваме равномерно от плънката и завиваме на руло. Подреждаме ги в кръг, докато приключим и с последните кори и плънка.
С останалата последна кора покривам тиквената баница, за да я запазя сочна и равномерно изпечена. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, на вентилатор за 25-30 минути.
След изпичането тиквеният десерт се залива с мед, докато е още топъл. Сервира се охладен.
Да ви е сладко и весели празници!