Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Тиквеник»Новогодишна баница с тиква и сушени плодове

Новогодишна баница с тиква и сушени плодове

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Новогодишна баница с тиква и сушени плодове
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
12
"Такава баница задължително трябва да се прави за Нова година, а късметите да са много и да са от сърце"

Необходими Продукти

  • тиква - 1 бр., около 800 г
  • кори за баница - 1 пакет, фини
  • кафява захар - 1 ч.ч.
  • мед - 3 - 4 с.л.
  • масло - 80 гр.
  • сол - 1 щипка
  • растителна мазнина - 2 с.л.
  • сушени кайсии - 10 бр.
  • сушени смокини - 8 бр.
  • фурми - 5 бр.
  • стафиди - 50 г
  • сушени сини сливи - 10 бр.
  • орехи - 200 г
  • канела - 2 с.л., равни
  • карамфил - 1 щипка
  • портокалова кора - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистената и нарязана на парчета тиква я настъргваме на едро. За по-бързо използвам блендер. Поставяме я в тенджера с широко дъно, в която предварително сме загрели маслото.

Задушаваме тиквата на умерен огън, като прибавяме щипка сол и разбъркваме непрекъснато, докато се изпари течността ѝ.

Отстраняваме съда от котлона и прибавяме захарта, за да се разтопи. Оставяме задушената тиквена плънка да се охлажда.

Орехите сме накиснали от вечерта, като 2-3 пъти сменяме водата им. Подсушаваме ги в памучна кърпа и ги смиламе на средно едри парченца, за да се усещат в плънката.

Настърганата портокалова кора я поставяме за час в купичка с хладка вода, за да я ароматизира. Прецеждаме портокаловите корички и в същата вода накисваме сушените плодове, но за кратко – 15 минути.

Изцеждаме плодовете от водата и ги нарязваме на ивици, като стафидите оставяме цели. Прибавяме ги към плънката, заедно със смлените орехови ядки и ароматите – канела и карамфил.

Намазваме дъното на широка тава с малко растителна мазнина. Разстиламе корите, като за навиване използваме по две от тях. Намазваме равномерно от плънката и завиваме на руло. Подреждаме ги в кръг, докато приключим и с последните кори и плънка.

С останалата последна кора покривам тиквената баница, за да я запазя сочна и равномерно изпечена. Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса, на вентилатор за 25-30 минути.

След изпичането тиквеният десерт се залива с мед, докато е още топъл. Сервира се охладен.

Да ви е сладко и весели празници!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: