Празнична пита с прясно мляко

Мария ГулековаМария ГулековаПомощник Готвач40914111
29/12/2018
"Какъвто и да е поводът, всяка домакиня трябва да знае как да замеси пухкава празнична пита с прясно мляко "
Приготвяне120 мин.
Готвене20 мин.
Общо140 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 618
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леко затопляме млякото, към което добавяме захарта и маята. Разбъркваме добре до получаване на хомогенна смес и оставяме за малко, за да може да се активира маята.

През това време пресяваме брашното и солта в съда, в който ще месим. В средата оформяме кладенче, в което изсипваме вече активираната мая, белтъка и разтопената свинска мас. Замесваме меко и еластично тесто, което оставяме да втаса около 45 мин.

След това прехвърляме втасалото тесто върху набрашнена повърхност и го разделяме на на две равни части, а всяка една от тях на още четири - общо 8 части. Разточваме всяка част на кора с дебелина около 3-4 мм и я намазваме с меко масло.

Събираме частите една върху друга, като последната не се намазва. Взимаме всички части и разточваме хубаво на голяма кръгла кора, която да е с дебелина около 2-3 мм. От външната страна на кората изрязваме кръг, който е с ширина 3-4 см и го разделяме на три части.

Всяка част навиваме на руло. Останалата кора разрязваме на 8 триъгълни парчета. Всяко парче навиваме на руло и го разрязваме през средата. По този начин получаваме общо 16 парчета.

Взимаме тава с диаметър 25 см, която предварително сме намазали с масло и редим 16-те парчета по края на тавата, като острата им част трябва да е към вътрешността на тавата. В средата поставяме трите навити рула.

Оставяме питката отново да втаса, след което я намазваме с разбитите жълтък и прясно мляко.

Печем празничната питка в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. По желание след намазваме на питката, може да се поръси със сусам. подобни рецепти тук

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар