Начин на приготвяне
Свинските джолани се цепват напречно на отделни по-малки парчета с кост. Може да помолите да свършат това вместо вас в месарницата.
Месото с единия дафинов лист и зрънцата бахар и черен пипер се поставят в леко подсолена вода и се слагат на умерен огън докато свинското започне да се отделя с лекота от кокала. (около 2 часа).
Лукът и празът се нарязват и запържват до омекване в олиото. Сипва се киселото зеле - накълцано, и червения пипер, куркумата, другият дафинов лист и малко сол. След една-две минутно разбъркване се добавя оризът, предварително накиснат в студена вода и добре измит.
Запържва се за кратко и се налива 200 мл зелев сок. Готви се докато се редуцира почти напълно и всичко се изсипва в тавичка.
Към зелето и ориза се налива бульон от варенето на джоланите - на 1 обемна част ориз-2.5 части течност. Може и малко повече, ако обичате зрънцата по-меки и пухкави. Зависи и от марката и вида, който използвате.
Подредете в тавичката и парчетата свинско месо и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна докато се абсорбира всичката течност и ястието остане на мазнина.
Добър апетит.