Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Новогодишна торта с шоколадов мус, ганаш и банани

Новогодишна торта с шоколадов мус, ганаш и банани

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Новогодишна торта с шоколадов мус, ганаш и банани
Снимка: Яница Николова
2 / 5
01/01/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Удоволствие за всички сетива, което се нарича новогодишна торта с най-любимите съставки, за които можете да си помислите"

Необходими Продукти

  • Блат
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 1 бр., голямо
  • брашно - 280 г
  • захар - 220 г
  • олио - 160 мл
  • ванилия - 1/2 бр., есенция
  • какао - 3 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • орехи - 5 - 6 с.л., смлени
  • Шоколадов мус
  • сметана - 300 мл сладкарска
  • бял шоколад - 100 г
  • Ганаш
  • черен шоколад - 100 г
  • сметана - 100 мл сладкарска
  • Още
  • банани - 2 бр.
  • кокосови стърготини - 1 ч.л.
  • компот - 100 мл от дюли
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват с тел яйцата и захарта. Прибавя се киселото мляко разбъркано със содата за хляб, олиото. Прибавят се пресятото брашно, есенцията ванилия, орехите. Разбърква се добре, отделя се от сместа 1-2 чаши и се слага какао, разбърква се.

Във форма за торта с диаметър 23 см. се слага хартия за печене и се сипва от бялата и кафявата смес. Пече се на 180 градуса загрята фурна за 35 минути или до суха клечка.

После се охлажда и разрязва на 3 блата с помощта на конец или назъбен нож. За шоколадовия мус сметаната се разбива до меки върхове, прибавя се разтопен на водна баня бял шоколад, разбива се до хомогенна смес. За сглобяване използваме блат за торта, сиропира се с компот от дюли, шоколадов мус, кръгчета банани, блат и т.н.

Измазва се цялата торта с шоколадов мус, покрая се правят малки розички от муса и в центъра се излива ганаш. За ганаша в касерола се сипва сметаната и се начупва шоколада, загрява се на котлона и се отстранява преди да е кипнала. Разбърква се добре и леко се охлажда. Поръсва се с кокосовите стърготини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: