Начин на приготвяне
В тенджера слагаме водата да заври. Върху нея поставяме разтвореното ветрило за готвене на пара. Добре е да не надвишава нивото му, тоест да не излиза през дупчиците, тъй като така зеленчуците ще се варят във водата, а не на пара.
Обелваме и нарязваме картофите на средно големи кубченца и ги сипваме върху ветрилото, което добре уплътнява дъното на съда, така че да не изпадат зеленчуците отстрани. Начупваме на бонзайчета романеско броколито, измиваме ги и ги прибавяме към картофите, като ги заступоряваме с връхчетата нагоре, за да могат кочанчетата им да се готвят по-бързо.
Оставяме ги за около половин час, докато омекне романеското. От време на време разбъркваме картофите, като извеждаме броколите и след това ги връщаме. През цялото време тенджерата е захлупена с капак.
Вече готовите картофи ги прехвърляме в друг дълбок съд, в който ги разбъркваме заедно с на ситно нарязания копър и овкусяваме с хималайската фина сол, черния пипер и шарлана. Разпределяме по порции и подреждаме върху картофената салата - бонзайчетата романеско броколи, които дори не е нужно да подсоляваме, тъй като вкусът им е чудесно наситен.
Можем да поднесем с пържени или варени яйца!
Много вкусна гарнитура от картофи и романеско броколи - извънземно красив зеленчук, придаващ необикновен вид на ястието. Здравословно приготвено на пара.
Хрупкаво и ароматно! Празнично и изненадващо с екзотичнстта си - на Новогодишната трапеза и други специални поводи.
Чудно вкусно!