Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница на хармоника с чубрица и босилек

Баница на хармоника с чубрица и босилек

Баница на хармоника с чубрица и босилек8 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"И баба знае, че най-вкусната баница, която може да накара стомаха да запее, е тази, свита на хармоника и с дъхави подправки"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет
  • извара - 1 малка бучица
  • чубрица - 6 щипки
  • босилек - 3 щипки
  • шарлан - 10 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • хлебна сода - 1 ч.л. равна
  • хималайска сол - 1 ч.л. равна фина
  • черен пипер - 1 щипка пожелание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Намазваме тавата с шарлан. Нагъваме корите на хармоника и ги подреждаме една до друга и леко с пръсти ги раздвижваме настрани да има въздух.

Слагаме и две нагънати кори отстрани. Поливаме с тънка струйка шарлан намачканите кори. Поръсваме с изварата, като я раздробяваме с пръсти на не много дребни парченца. Равномерно разстиламе със супена лъжица заливката, която предварително сме приготвили, като към разбърканите яйца сме прибавили киселото мляко с шупналата хлебна сода в него.

Трябва всички кори отгоре да са намазани със заливката, за да не загорят по време на печенето.

Печем на умерена фурна на 200 градуса за около 35 минути, докато леко покафенее. Малко преди да е готова, я нарязваме на квадратчета, за да може да се изпече хубаво и отвътре.

Поднасяме още докато е топла и благоуханна баницата с извара. Прекрасна и традиционна – внасяща уют на трапезата за Нова Година!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: