Начин на приготвяне
Намазваме тавата с шарлан. Нагъваме корите на хармоника и ги подреждаме една до друга и леко с пръсти ги раздвижваме настрани да има въздух.
Слагаме и две нагънати кори отстрани. Поливаме с тънка струйка шарлан намачканите кори. Поръсваме с изварата, като я раздробяваме с пръсти на не много дребни парченца. Равномерно разстиламе със супена лъжица заливката, която предварително сме приготвили, като към разбърканите яйца сме прибавили киселото мляко с шупналата хлебна сода в него.
Трябва всички кори отгоре да са намазани със заливката, за да не загорят по време на печенето.
Печем на умерена фурна на 200 градуса за около 35 минути, докато леко покафенее. Малко преди да е готова, я нарязваме на квадратчета, за да може да се изпече хубаво и отвътре.
Поднасяме още докато е топла и благоуханна баницата с извара. Прекрасна и традиционна – внасяща уют на трапезата за Нова Година!
Чудно Вкусно!