Начин на приготвяне
Хванете корите две по две и ги нагъвайте като хармоника откъм по-късата страна. Поставяйте ги в тавичка една до друга. Приблизителните размери на тавата трябва да са 20-21:30 см.
Намажете леко отгоре с разтопено масълце и пъхнете в загрята на 160 °C за 15 минути или докато корите хванат загар и станат хрупкави.
Извадете от фурната и залейте равномерно с останалото масло. Увеличете градусите на 180 и печете още 10 минути.
През това време разбийте яйцата със 200 грама захар, ваниловата захар и млякото. Сместа трябва да стане съвършено гладка.
Извадете тавата от фурната, залейте със млечната смес и отново печете за около 30 минути. Ако много потъмнява отгоре, може да намалите градусите или да покриете с фолио към края.
Докато сладката баницата се пече, направете сиропа:
Сложете в тенджерка водата, захарта и лимоновия сок. По желание може да сложите и коричка лимон за още аромат.
Варете до леко сгъстяване за около 15 минути. За да проверите дали сиропът е готов, вземете от него в малка лъжичка, почакайте да изстине леко, за да не се изгорите. После топнете палеца и показалеца си, допрете ги и ги раздалечени бавно наблюдавайки дали ще се образува като лепкав конец. Ако да, сиропът е готов. В противен случай варете още 3-4 минутки.
Оставете готовия сироп леко да изстине.
Извадете изпечената баница с крем и я сиропирайте. Идеята е отдолу да стане сочна, а отгоре да се запази хрупкава.
След като изстине и е дръпнала всичкия сироп, нарежете на парченца и сервирайте с топки сладолед и сушени плодове сиропирана млечна баница Хармоника.
Добър апетит!
Вижте също и как да остане баницата надута, както и как се навива баница на руло.