Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка баница»Сиропирана млечна баница Хармоника

Сиропирана млечна баница Хармоника

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k37k17k12
Сиропирана млечна баница Хармоника
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
10
"Нарежете на парченца и сервирайте с топки сладолед и сушени плодове сиропирана млечна баница Хармоника...мечта"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г
  • прясно мляко - 300 мл
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 200 г
  • ванилова захар - 10 г
  • краве масло - 80 г разтопено
  • За сироп
  • вода - 150 мл
  • захар - 150 г
  • сок от лимон - 1 с.л. (прясно изцеден)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хванете корите две по две и ги нагъвайте като хармоника откъм по-късата страна. Поставяйте ги в тавичка една до друга. Приблизителните размери на тавата трябва да са 20-21:30 см.

Намажете леко отгоре с разтопено масълце и пъхнете в загрята на 160 °C за 15 минути или докато корите хванат загар и станат хрупкави.

Извадете от фурната и залейте равномерно с останалото масло. Увеличете градусите на 180 и печете още 10 минути.

През това време разбийте яйцата със 200 грама захар, ваниловата захар и млякото. Сместа трябва да стане съвършено гладка.

Извадете тавата от фурната, залейте със млечната смес и отново печете за около 30 минути. Ако много потъмнява отгоре, може да намалите градусите или да покриете с фолио към края.

Докато сладката баницата се пече, направете сиропа:

Сложете в тенджерка водата, захарта и лимоновия сок. По желание може да сложите и коричка лимон за още аромат.

Варете до леко сгъстяване за около 15 минути. За да проверите дали сиропът е готов, вземете от него в малка лъжичка, почакайте да изстине леко, за да не се изгорите. После топнете палеца и показалеца си, допрете ги и ги раздалечени бавно наблюдавайки дали ще се образува като лепкав конец. Ако да, сиропът е готов. В противен случай варете още 3-4 минутки.

Оставете готовия сироп леко да изстине.

Извадете изпечената баница с крем и я сиропирайте. Идеята е отдолу да стане сочна, а отгоре да се запази хрупкава.

След като изстине и е дръпнала всичкия сироп, нарежете на парченца и сервирайте с топки сладолед и сушени плодове сиропирана млечна баница Хармоника.

Добър апетит!

Вижте също и как да остане баницата надута, както и как се навива баница на руло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: