Лесни кифлички със суха мая

Росица ПетроваРосица ПетроваГотвач213731272
02/01/2019
"С удивление ще наблюдавате как изпод ръцете ви излизат сочни, пухкави и много ароматни кифлички, омесени с цялата ви любов "
Приготвяне40 мин.
Готвене40 мин.
Общо80 мин.
Порции32
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо5 740
  • Преглеждания за месеца172
  • Преглеждания за седмицата18
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете половината прясно мляко и разтворете в него маята, 1 ч.л. от захарта и 2-3 с.л. брашно. Оставете за 10 минути да се активира маята.

В друг съд разбийте 1 яйце и белтъка от второто (жълтъка заделете за намазване на кифличките). Прибавете останалата захар и отново разбъркайте. След това добавете олиото и настърганата кора на един лимон. Накрая добавете втасалата мая.

Започнете да прибавяте по малко от брашното и замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете за час, докато удвои обема си.

След това разделете тестото на 4 части и всяка разточете на кръг. Разрежете на 8 триъгълника. Поставете по парче локум, течен шоколад или мармалад и навийте на кифличка.

Подредете ги в две тави, застлани с хартия за печене, и оставете отново да втасат. Може и във фурната на 50 градуса.

Разбийте заделения жълтък с 1 с.л. вода и намажете кифличките с четка, след което ги поръсете със захар.

Сложете да се пекат в загряна фурна на 180 градуса за около 20 минути, докато порозовеят.

Добър апетит! подобни рецепти тук

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Pavlina
Pavlina
23.02.2019 18:45
Тестото става много меко, пухкаво и вкусно. Направих ги с вода и сигурно половината олио (не измерих) и все пак станаха невероятни.
1
0