Начин на приготвяне
Пресейте брашното и добавете солта в него, разбъркайте.
В голяма купа разбийте яйцата и добавете прясното мляко, маята, олиото, захарта и киселото мляко и замесете тесто, като добавяте от брашното на етапи.
Поставете тестото в намаслена купа и го завийте, оставете на топло, докато удвои обема си.
Премесете втасалото тесто и го оформете на кора дебела два пръста. С нож режете безформени кубчета и ги нареждайте в подмазана с масло форма, като след всеки ред кубчета мажете с разтопено масло.
В някое (по ваша преценка) от кубчетата поставете увита във фолио монета.
Така оформената питка оставете да втаса за около 30 минути.
След което поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до готовност за около 40 минути, като проверявате с клечка.
Поднесете празничната пита топла, ако искате обърната или без да я обръщате.
Много практична идея, всеки си взима парче по парче, докато се открие монетата!
Коментари